Аlaskapox, сравнително новодошла болест на микробиологичната сцена, бе преименувана на Вorealpox.Решението

...
Аlaskapox, сравнително новодошла болест на микробиологичната сцена, бе преименувана на Вorealpox.Решението
Коментари Харесай

След първи смъртен случай: Преименуваха болестта Аlaskapox, ето как

Аlaskapox, относително новодошла болест на микробиологичната сцена, бе преименувана на Вorealpox.

Решението идва след първия смъртен случай от инфекцията, човек от полуостров Кенай, който умря по-рано тази година, като учените се стремят да избегнат ненужната стигма против Аляска, където вирусът е разпознат за първи път.
Какво влиза в именуването на заболяването?
Наименуването на нов тип, без значение дали е животно, растение или микроорганизъм, е сложна работа. 

Както изяснява Световната здравна организация (СЗО), научното название на образувание, което предизвиква заболяване – било то вирус, бактерия, гъбичка или паразит – следва избрани интернационалните конвенции, с цел да разреши на учените от цялостен ​​свят да си сътрудничат в проучванията. 

Alaskapox being renamed to prevent ‘stigmatizing’ the state and hurting tourism
— Washington Examiner (@dcexaminer)
Името на самата болест постоянно е друго, осигурявайки по-прост метод за обозначаване на заболяването, с цел да помогне при известията за публичното здраве. Ето за какво всички прекарахме последните четири години в диалози за „ COVID-19 “, а не за „ SARS-CoV-2 “.

Вирусът, прочут в този момент като вирус на бореална шарка (borealpox), е документиран за първи път през 2015 година, когато става най-новият член на рода Orthopoxvirus. Това значи, че е непосредствен родственик на едрата шарка, измежду най-страшните от всички човешки вируси и един от най-големите триумфи в медицината. За благополучие, признаците на тази нова зараза не бяха толкоз съществени, колкото едрата шарка, и също по този начин до момента няма доказателства, че хората могат да популяризират вируса един на различен. 

Но макар че досега има единствено седем документирани случая, гибелта на имунокомпрометиран пациент през януари 2024 година притегли ново внимание към малко познатата болест. За страдание, това включваше и известно нежелано внимание към Аляска.
Защо Alaskapox се преименува?
Наименуването на вируси съгласно географски локации е вековна традиция. Вирусът " Ебола ", да вземем за пример, е кръстен на река Ебола в Демократична република Конго, покрай мястото, където е зародило първото огнище на заболяването. Подобният вирус " Марбург " е кръстен на немския град, където лабораторните служащи са станали жертва на него, макар че той също произлиза като зоонозна зараза в Африка. 

През последните години обаче има блян да се отдалечим от този тип номенклатура, както и от именуване на заболявания след животни или групи хора.

Добър проблем за тази процедура е mpox. Някога наричана маймунска шарка, разпръснатите огнища по света, започващи през 2022 година, доведоха до скок в интереса към заболяването и доведоха до апели за смяна на името по няколко аргументи.

Alaskapox: Disease Gets New Name To Avoid Stigmatizing US State
— IFLScience (@IFLScience)
За начало името „ маймунска шарка “ просто не беше изключително тъкмо. Въпреки че има документирани случаи на разпространяване на инфекцията от маймуни към хора, епидемиолозите показаха, че по-голямата част от случаите при хора са инфектирани от гризачи и дребни бозайници. Бяха изразени и опасения по отношение на потреблението на стигматизиращ език, когато се приказва за заболяването, както и непропорционалното фокусиране върху Африка и несъразмерната приложимост на изображения на африкански хора в медийното отразяване, което в действителност беше концентрирано към огнища в Съединени американски щати и Европа. 

Подобни терзания доведоха до решението Alaskapox да бъде сменено с новото име. Отсега нататък ще се назовава " бореална шарка ".

„ Стана ясно, че името Alaskapox може да бъде стигматизиращо за Аляска “ , сподели за Science откривателят на вируса, епидемиологът от щата Аляска Джоузеф Маклафлин.

Alaskapox virus renamed to avoid stigmatizing state and hurting tourism.

A friend was recently describing how shrews had invaded her Alaska cabin. Apparently hunt quite randomly and brazenly and pay no head to whether a human is in their path.
— felinecannonball (@feline_cannon)
Освен че се стреми да избегне негативното влияние върху туристическата търговия в района, новото име също се базира на вида екосистема, където е открит вирусът, а не на съответно място, което може да бъде потребно, в случай че вирусът бъде открит отвън Аляска в бъдеще. 

Но даже това обновено име провокира смут в някои среди. Вирусологът Рейчъл Роупър сподели пред Science, че съществува риск заболяването да се свърже в съзнанието на някои хора с Бореалната планина в Калифорния.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР